Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
"Тексти": як "розумні" протитанкові ракети "Брімстоун" можуть змінити хід війни (+Відео)
Автор: Аркадий Капелька

Україна почала активно використовувати проти окупантів рф британські високоточні ракети Brimstone класу "повітря-поверхня" і "поверхня-поверхня". Їх називають альтернативою американській протитанковій ракеті Maverick, хоча британська зброя значно ефективніша. рф не має аналогічних ракет і, ймовірно, можливості збивати "брімстоуни", особливістю яких є низький рівень виявлення та висока швидкість. "Тексти" переклали, як дослідник Кріс Оуен розміркував, чи зможуть ці ракети щось змінити в протистоянні української армії російським загарбникам:

В мережі з’явилося перше відео, як британські ракети Brimstone вражають танки на Донбасі. Що таке Brimstone (англ. "сірка")? Це британська альтернатива відомішій американській протитанковій ракеті Maverick (англ. "біла ворона", "дисидент"), але значно ефективніша. Зовні вона дещо схожа на вигляд, але найбільша відмінність – у електроніці всередині.

Ракета можна запускати у двох режимах – прямою атакою або в режимі "стріляй і забудь". Останнє є найбільшою перевагою: можна стріляти залпами, які автономно шукають цілі на землі та працюють на їх знищення,  вражаючи всі відомі типи броні.

Як це працює? Радіолокаційна система в носовій частині ракети забезпечує радіолокаційне зображення цілі з дуже високою роздільною здатністю. Інтелектуальна система наведення розпізнає цілі, що дає їй змогу ідентифікувати їх та ігнорувати інші речі (наприклад, дерева, транспортні засоби з тентами).

Після запуску ракета летить на надзвуковій швидкості (близько 1,3 Маха), сканує землю для пошуку цілей і порівнює те, що бачить, із вбудованою базою даних. Коли вона розпізнає ціль, то "пірнає" й атакує. Ракета має самознищуватися, якщо їй не вдається знайти ціль. Радіус дії, залежно від модифікації, становить 20-60 км. Яку саме модифікацію поставлено в Україну, ми не знаємо. Українське видання Defence Express стверджує, що при запуску із землі радіус дії становить близько 12 км.

Читайте также: Американські кулемети M240 вже в ЗСУ (Відео)

Brimstone позиціонують як ракету з надзвичайною точністю. Коли її вперше використали в Лівії (а також в Афганістані та Сирії), то, як повідомляли, рівень влучань становив від 98,3% до 98,7%. В одному бою залпом Brimstone було знищено 8 лівійських танків.

фото - texty.org.ua

Ще одна особливість, яка відрізняє Brimstone, — це здатність відстежувати й атакувати наземні цілі, що рухаються зі швидкістю до 110 км/год, вирізняючи їх на перетятій місцевості. Ракета також може атакувати цілі, які рухаються колоною — вона летить вздовж лінії просування й послідовно їх вражає.

Brimstone насамперед призначено для стрільби з повітряних платформ, таких як винищувачі й гелікоптери. Однак її також можна використовувати з платформ на землі. Велика Британія та Польща співпрацюють у розробці винищувачів танків на базі Brimstone.

Читайте также: 92-я ОМБр "затрофеила" под Харьковом 152-миллиметровую самоходную гаубицу "Акация-М" оккупантов (Видео)

Використовуючи набагато більш низькотехнологічний підхід, Україні вдалося вмонтувати пускову установку Brimstone у звичайну цивільну вантажівку, що дає змогу запускати ракети залпом з дуже мобільного, але непомітного транспортного засобу. На відео вище залп зроблено з "газельки". Здається, це розробили дуже швидко – про поставки Brimstone в Україну було оголошено лише у квітні. Оскільки ракети працюють з самонацілюванням, їм не потрібно нічого іншого для підтримки.

Яке значення це може мати для України? Цілком імовірно, суттєве. Brimstone було розроблено як зброю часів холодної війни для протистояння танковій потузі країн Варшавського договору. Імовірно, вона буде також ефективною проти зосередження російських танків.

Минулого тижня українці здійснили нині відоме знищення російської бронетехніки на Донецькому напрямку за допомогою артилерії, що підтримується безпілотниками, імовірно, протягом кількох годин. Кілька залпів Brimstone могли б досягти такого самого ефекту за кілька хвилин.

Читайте также: В Мелитополе подорван бронепоезд оккупантов

Це також дає Україні чудові можливості перерізати російські лінії постачання на схід від Харкова, де кілька автомобільних і залізничних сполучень забезпечують просування військ РФ на південь від Ізюма. Ракети формату "стріляй і забудь, імовірно, розгромлять російські колони.

Источник: texty.org.ua
Тэги:
Поделитесь:
Мапа сайту Повна версія Оновити