Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
Сергій Савелій: радимо прочитати
Автор: Сергей Левченко

Книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.

Ф. Бекон

FootBoom продовжує рубрику, де відомі тренери, футболісти, функціонери та журналісти поділяться з вами книгами, на які варто звернути увагу, приведуть список літератури, що торкнулася наших героїв до глибини душі, яка залишила приємне враження або глибокий слід.

Сьогоднішній наш герой - відомий спортивний коментатор, заслужений журналіст України Сергій Савелій.

- На жаль, останнім часом я книг майже не читаю, хіба щось зі старого багажу. Мій молодший син, також Сергій, йому 25, от він добряче орієнтується в сучасній, і не тільки, літературі, хоча за освітою правник.

Можливо, це вплив мого полтавського і сільського походження, але я б радив почитати двох Тютюнників - роман "Вир" Григорія і збірочку новел "Дикий" Григора. Звичайно, "Чорний ворон" Василя Шкляра. З так би мовити, літератури для роздумів "Модерний націоналізм" Віктора Тимченка. Зарубіжка ще з часів студентства запам'яталася Річардом Олдінгтоном "Смерть героя" і "Червоне і чорне" Стендаля.

Григорій Тютюнник "Вир"

Дія роману "Вир" - це полтавське село перед Великою Вітчизняною, головний герой Тимко Вихор - невгамовний юнак, зі своїми ровесниками робив різні ситуації на гулянках, звичайно, і юнацьке кохання, а потім - війна... До речі, роман "Вир" допоміг мені скласти екзамен з літератури на одному з курсів журфаку. У білетах були твори лауреатів Шевченківської премії. Мені дісталися "Сестри Річинські" Ірини Вільде. Я відверто зізнався Івану Романовичу Семенчуку, викладачу, що не читав, але можу розказати про роман "Вир" іншого Шевченківського лауреата, Григорія Тютюнника. Напевно, я непогано, емоційно виклав своє бачення твору, що Іван Романович поставив 5-ку, але сказав, щоб Вільде я також прочитав. Мені соромно, але я не осилив. Зараз ще раз спробую.

Григір Тютюнник "Дикий"

Коротенькі новели Григора Тютюнника - це своєрідні образки життя різних людей різних доль - дітей, юних, дорослих. Прості життєві ситуації часто чіпляють за живе.

Василь Шкляр "Чорний Ворон"

Василь Шкляр - сучасний письменник, а його роман "Чорний Ворон" - про історичну Холодноярську республіку, події громадянської війни. Звичайно, і кохання було в ті суворі часи.

Віктор Тимченко "Модерний націоналізм"

Автор "Модерного націоналізму" Віктор Тимченко, випускник нашого журфаку, давно живе і працює в Німеччині. У цій книзі глибокий аналіз місця націй в сучасному світі, їх роль в розвитку держав. Це зараз дуже актуально.

Річард Олдінгтон "Смерть героя"

Річард Олдінгтон мені подобається, як автор фрази "Журналістика - це розумова проституція". У книзі "Смерть героя" - доля молодого англійського художника, його цивільне життя в Лондоні, стосунки з жінками, і страшна правда Першої світової...

Стендаль "Червоне і чорне"

"Червоне і чорне" Стендаля - складність людських стосунків, велика сила любові і вірності. Молодий красень Жюльєн Сорель потрапляє вчителем в сім'ю, спалахує кохання його до мами дітей і її до нього. Вони розуміють, який це гріх, але...

Поделитесь:
Мапа сайту Повна версія Оновити