Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
Командувач ВМС ЗСУ І.Воронченко про український військовий флот

Командувач Військово-морських сил ЗСУ адмірал Ігор Воронченко під час окупації Росією Криму керував на півострові береговою обороною та зізнавався, що був готовий застосувати танки (проти оккупанта), однак такого наказу так і не надійшло.

На кілька днів його затримала т.зв. "самооборона Криму"; утім, він відмовився переходити на бік РФ.

Потім воював на Донбасі, а з 2016 року очолив Військово-морські сили України.

У розмові з BBC News Ігор Воронченко розповів про ситуацію в Азовському морі та небезпеку загострень там, а також про найновіші надоходження кораблів і катерів до українського флоту. Отже, адмірал Воронченко розповідає:

«Ми очікували на напруження ситуації в Азовському морі з моменту побудови Керченського мосту... Маємо констатувати, що РФ застосовує нові методи гібридної війни. Задачі перед собою, які вони оприлюднили - безпека проходження Керченської протоки, боротьба з браконьєрством і контрабандою, вільне судноплавство - це все є фейком. Основні ж зони їхньої уваги - вплив на економіку України, банкрутство наших портів, соціальна дестабілізація у Приазов'ї, а також перешкоджання вільному судноплавству в Азовському морі.

Міста і порти Бердянськ і Маріуполь втратили велику частку прибутку через зупинки суден. Це ще раз показує, що РФ не відмовилася від своїх намірів щодо півдня України. Вони можуть піти ще далі у дестабілізації причорноморських областей, щоб вплинути на певні верстви населення, ніби влада України неспроможна забезпечити вільне судноплавство у Азовському морі.

У короткий термін росіяни змогли наростити катерно-корабельне угрупування в Азовському морі. Є інформація, що сюди були перекинуті кілька катерів з Каспійської флотилії. Росія має розгалуджену систему базування, що дає їй можливість оперативно контролювати велику частину Азовського моря.

Але ми очікували на це. Вживаємо певних кроків й будемо нарощувати сили, щоб на їхні непрямі дії відповідати такими ж непрямими діями.

Росія та Україна мають право спільного використання Азовського моря. Нехай поки що значної нашої активності там не помітно, але ми перегрупували катерну групу. Було здійснено прохід кораблів через Керченську протоку й зараз вони перебувають у Маріуполі. Катери вже виходили на патрулювання. Вони забезпечують прохід суден і спроможні діяти у відповідь на дії РФ. Вже був випадок, коли були певні дії російського катера типу "Мангуст" - наші катери вийшли на перехоплення, й він відвернув та пішов до себе на базу.

Ми будемо забезпечувати тут виробничу діяльність наших рибалок, а також супроводжувати кораблі. До цих же задач буде залучена і Прикордонна служба.

З нарощуванням присутності ВМС України в Азовському морі до ми передбачаємо різні варіанти розвитку подій, аж до прямого зіткнення там з російським флотом, який вже має там достатньо сил. Можливе і найскладніше: загострення ситуації в Азовському та Чорному морях, аж до десантних операцій… Але впевнений, що відкрита агресія на морі - це буде останній крок помираючої "імперії зла" РФ. Вони не наважаться цього зробити.

Однак кожен день росіяни роблять якісь сюрпризи, нові методи брудних, непрямих дій. Та на п'ятому році війни ми вже навчені і пристосувалися до цього.

Іншого виходу в нас немає, окрім як відстоювати свою незалежність.

Так, росіяни кажуть, що проводять законні перевірки суден у районі Керченського мосту. Та, по-перше, Керченський міст збудовано незаконно...

Те, що роблять кораблі ФСБ і Чорноморського флоту РФ щодо зупинки та догляду суден, справді, не є протиправним. Ми те саме можемо робити. Але до таких брудних дій ми не будемо вдаватися. Якщо буде якесь загострення, ми застосуємо силу. Якщо вони підуть на жорстку дестабілізацію, будемо адекватно відповідати - супроводжувати свої судна, перебувати у тих районах, де ведеться рибальство й інші види промислу...

Нехай російська присутність в Азовському морі набагато більша. Але ситуація безнадійною не виглядає. Навіть малими силами на морі ми здатні виконувати відповідний перелік завдань. Може, ми й зосереджуємо зусилля більше у прибережній зоні та на суходолі. Але є і завдання для корабельних і катерних груп.

Так вже трапилося, що у нас співвідношення сил один до двадцяти. А по якості - ще більше. У них є "Калібри" [Протикорабельні крилаті ракети. - Ред.], яких у нас немає.

Ми передбачаємо їхні дії й спроможні реагувати на ситуації, які виникають. Якщо ми будемо вживати якісь дії щодо росіян, то, відповідно, можливі зіткнення. Але ми йдемо відповідно до норм морського права. Так, нас менше, потенціал не такий, але своє завдання будемо виконувати... Другого Криму не буде, та ситуація не повториться.

За рішенням РНБО, ми збільшуємо присутність на Азовському морі через нарощування катерного угрупування, прихід кораблів та дислокацію морської піхоти й артилерії. Це робиться за принципом спільного базування [з Сухопутними ЗСУ].

Минулого тижня отримали спільний наказ Міністерства освіти й Міністерства оборони щодо передачі нам (будівель) колишньої філії Запорізького університету для бази ВМС України в Азовському морі. Там дуже сприятливе розміщення для управління бази.

Надалі, якщо буде ресурс, передбачено будівництво причальної стінки та підрозділів забезпечення. Щоб забезпечити всю номенклатуру: морську, берегову та, ймовірно, авіаційну, адже там є аеродромна мережа. Тобто, буде комплекс "земля-море-повітря-підводний простір".

За планами, основна база [ВМС на Азові] - Бердянськ, а також пункти базування Маріуполь і Генічеськ. Найближчим часом можна очікувати вже наступні кроки щодо розширення присутності ВМСУ в Азовському морі.

Про перспективи ВМС України загалом. Якщо провести екскурс за чотири роки - весь бойовий корабельний склад України залишився у Криму. У збройних сил РФ при окупації Криму було завдання максимум залишити все наше угруповання в Криму, що стало б моральним фактором впливу на інші підрозділи на материковій частині. Так, ми почали розбудовувати флот фактично з нуля.

У квітні 2014-го ми мали фрегат "Гетьман Сагайдачний". Ще був СДК "Кіровоград" [Середній десантний корабель, зараз названий на честь капітана 1-го рангу Юрія Олефіренка, який загинув у зоні АТО в 2015 році. - Ред.], ракетний катер "Прилуки" та морально й фізично застарілі судна забезпечення. Ще були літаки і вертольоти, які змогли передислокуватися у Миколаївську область. Але найголовніше, ми мали 2742 військовослужбовці, які вийшли з Криму і не зрадили присязі.

У нас поки що немає корабельних сил, щоб ми могли стовідсотково виконувати всі завдання. Але маємо потужну берегову складову, яка може вражати десант та диверсійно-розвідувальні сили [супротивника] й гарантувати територіальну цілісність узбережжя.

На буксирі "Корець", який зайшов нещодавно в Азовське море, служить багато людей з тральщика "Черкаси", що найдовше відмовлявся спустити український прапор у Криму. Це бойовий склад команди. Ми для них скоро побудуємо не "Черкаси"... По кооперації є варіанти придбання протимінних кораблів. Буде для них гарний корабель.

Ми розробили стратегію розвитку ВМС до 2035 року, зокрема й за підтримки Британії та США.Зараз у нас вже є шість бронекатерів, побудованих на вітчизняних підприємствах. Є два спущених на воду десантно-штурмові катери.

Найближчим часом буде закладений наш ракетний катер "Лань" з протикорабельною зброєю.

Першочергове наше завдання - забезпечити судноплавство і безпеку в прибережній зоні. Його може виконати "москітний флот" - швидкісний, маневровий, що може оперативно діяти у прибережних точках Азовського і Чорного моря: захищати припортову інфраструктуру, входи у лимани та гирла річок. Тому ми виходимо з можливостей і часу.

Щоб не гаяти часу, ми модернізували проект "Гюрза" на "Кузні на Рибальському" [Малі броньовані артилерійські катери проекту "Гюрза-М". - Ред.]. Хто б там що не казав про роботу в умовах хвилювання моря - вони свої завдання виконують на дуже високому рівні.

Свою нішу займуть і "Айленди" - це більш морехідні катери. Час покаже, чи зможуть "Айленди" з'явитися в Азовському морі. У них осадка дуже мала, й при їхній швидкості 30 вузлів - для Азовського моря це дуже гарні катери.

"Москітний флот", що складається з невеликих кораблів, - це єдиний можливий варіант для ВМСУ зараз, це перший етап нашої стратегії. Другий - побудова кораблів морської зони, які можуть працювати у виключній економічній зоні та за межами Чорного моря.

Загалом у 2018 році ми прийняли до бойового складу ВМСУ чотири бронекатери, спущено на воду два десантно-штурмових катери - до кінця жовтня вони будуть передислоковані на пункти базування і пройдуть випробування.

Щодо суден забезпечення - ще маємо отримати багатофункціональне пошуково-рятувальне судно з порту Южне. Дуже вдалий варіант. Воно замінить чотири судна забезпечення, які відслужили свій термін.

У 95-відсотковій готовності перебуває ще одне судно забезпечення. Тож, якщо підсумувати, виходить загалом вісім кораблів і катерів.

Про "Айленди". Строки їх передачі були обумовлені договором та умовою, щоб до процесу були залучені лише Міністерство оборони США та Міністерство оборони України. Ми цю умову виконали [Україна скасувала законодавчу норму про те, що імпорт для Міноборони міг проводити лише "Укрспецекспорт". - Ред.].

Після проведення регламентних робіт, випробувань з екіпажами буде здійснено переміщення "Айлендів" на суднах до Чорного моря. За попередніми розрахунками, переміщення відбудеться у кінці серпня - на початку вересня 2019 року.

Хто б що не казав, зокрема й у російських ЗМІ, ніби вони іржаві - нам передають фактично нові кораблі. Корпуси алюмінієві, жодної іржі там немає. Ресурс двигунів, фактично, нульовий. Апаратура зв'язку і навігації - сучасна, така сама, як використовується на американських кораблях.

Щодо американського озброєння на цих "Айлендах". Хоча в ЗМІ припускали, що можуть залишитися артустановки Bushmaster та великокаліберні кулемети М2 - але у нас є своє нове артилерійське озброєння, яке не потребує їхніх типів боєприпасів.Ми їх будемо переобладнувати під наше артилерійське озброєння. Є амбітні програми щодо встановлення на них протимінних та протичовнових станцій, а також станцій протидиверсійної боротьби.

Стосовно можливості отримати більше "Айлендів" від США – то давайте цей контракт виконаємо. Не буду забігати наперед, але є перспективи і варіанти отримання й щодо чогось потужнішого.

Україна проводить розробку та виготовлення протикорабельної ракети "Нептун". У серпні пройшов вдалий пуск, до кінця року запланований ще один.

За попередніми даними, у квітні-травні очікуємо на готовність берегового комплексу, який зможе вражати кораблі противника на відстані до 300 км.

Що ж до морського комплексу, то ракетний катер "Лань" починає будуватися, і його опрацювання, за планом, - у 2019-2020 роках. На кінець 2020 - до початку 2021 року отримаємо і корабельний комплекс.

У нас є платформа, щоб ми поки що проводили випробування і без "Лані".

У Росії заявляли про готовність передати частину кораблів, які залишилися в Криму. Але, по-перше, кораблі, які там залишилися, належать Україні. По-друге, ми не знаємо, у якому вони стані. У 2014 році вони були у боєготовності. Були проведені ремонти, лише "Ольшанський" [Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". - Ред.] потребував ремонту одного двигуна. Зараз, за нашою інформацією, росіяни використовували їх як кораблі-донори. Що зняли - ми не знаємо.

І, навіть, якщо відкинути всі політичні чинники - якщо ми їх заберемо, то весь ресурс піде на відновлення цих кораблів, побудованих за старими проектами. А зараз ресурс спрямований на будівництво нових і сучасних кораблів. Подачки нам не потрібні».

В'ячеслав Шрамович, Джона Фішер, BBC News, Київ https://www.bbc.com/ukrainian/features-45822060?fb...

• 16 жовтня 2018р.

 

А.Олексин

Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що його країна завадить Україні в разі проведення спільних із НАТО військових навчань у Азовському морі

Про це повідомляє російське видання "Интерфакс".

"Зараз Україна хоче закликати натовські навчання в Азовське море, але туди вже не можна буде пройти, тому що наш договір з Україною вимагає обопільної згоди для проходу військових кораблів в Азовське море. Але вони цього хочуть, і їм в цьому активно потурають", - сказав Лавров.

Російський міністр також назвав провокацією проти Росії з боку НАТО модернізацію транспортної інфраструктури в Європі та навчання за участі України і Грузії.

"Накопичення озброєнь на наших кордонах, настрій на модернізацію транспортної інфраструктури в Європі з тим, щоб американським важким озброєнням, і, напевно, озброєнням інших країн НАТО було легше обирати наші кордони - відверто провокаційні навчання, не наші з Китаєм посеред Сибіру, ​​а в Україні, у Грузії та у Чорному морі", - заявив Лавров.

https://espreso.tv/news/2018/10/18/rosiya_obicyaye...

 

А.Олексин

Приєднання до НАТО може виявитися одним з кроків, які завадять РФ захопити Азов

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров попередив, що його країна "не допустить" проходу кораблів країн НАТО до акваторії Азовського моря, якщо ці держави захочуть провести спільні військові навчання з Україною.

Лавров нагадав, що згода Кремля потрібна згідно із відповідною російсько-українською угодою - і Україна цієї згоди не отримає.

Слова глави російського зовнішньополітичного відомства відзеркалюють бажання Кремля перетворити Азовське море на "російське озеро". Це прагнення спостерігалося ще у "вегетаріанські" єльцинські часи, коли про захоплення Криму й гадки не було.

Але навіть тоді російські дипломати на переговорах із українськими колегами робили все можливе, щоб не допустити проведення державного кордону по Азову. Пояснення були звісно ж, російські - "ми же братья", "там ніякого кордону ніколи не було", "давайте разом".

Зараз ясно, що ця "військова хитрість" самозваних "братів" була потрібна тільки для того, щоб витіснити Україну з Азовського моря, створити у цій акваторії пріоритетні умови для російських військово-морських сил і економічних інтересів Москви на шкоду можливостям сусіда. І, природно, Росію дратує, що Україна навіть після окупації Криму намагається чинити опір цьому демонстративному нахабству.

Не знаю, чи потрібно тепер пояснювати, чому Москва так бореться з можливим - і необхідним для національних інтересів нашої країни - приєднанням України до НАТО. Адже це приєднання може виявитися одним з кроків, які завадять Путіну і його спільникам захопити Азов.

Віталій Портников, блог, https://espreso.tv/article/2018/10/18/vitaliy_port...

 

А.Олексин

Інформацію підтвердив Воронченко:

«З пропозицією передати кораблі Україні до нас звернулося посольство США, я тільки вчора отримав листа. Але ми поки не прийняли рішення, треба все прораховувати—по підготовці екіпажів, у скільки обійдеться їх експлуатація, ремонт» — зазначив він

https://twitter.com/mil_in_ua/status/1052989250231...

----------------------------------------------...

Теперь они будут саботировать получение этих кораблей

 

stream

Ответ на сообщение пользователя stream показать

Інформацію підтвердив Воронченко:

«З пропозицією передати кораблі Україні до нас звернулося посольство США, я тільки вчора отримав листа. Але ми поки не прийняли рішення, треба все прораховувати—по підготовці екіпажів, у скільки обійдеться їх експлуатація, ремонт» — зазначив він

https://twitter.com/mil_in_ua/status/1052989250231...

----------------------------------------------...

Теперь они будут саботировать получение этих кораблей

як Айрленди?

ви, луб'янські дарма намагаєтесь втовкмачити нам, що в таких справах все обтяпується все швидше, ніж кішка родиться. Америка навіть поставки по лендлізу для сталінському режиму організувала лише в грудні сорок першого; а поставки військової техніки (автомобілі, літаки, тощо, почались лише в сорок третьому).

 

А.Олексин

Корабель морської охорони "Донбас" повернувся в стрій для охорони державного кордону в акваторії Азовського моря після проведення планового ремонту.

Про це повідомляє прес-служба ДПСУ.

"Розуміючи напруженість обстановки в Азовському морі, необхідність найшвидшого повернення "Донбасу" на службу, фахівці заводу в стислі терміни провели роботи з модернізації окремих систем та механізмів двигунів корабля, очищення та фарбування корпусу, обслуговування паливних, баластних цистерн тощо", - повідомляє ДПСУ.

На завершення докових робіт, після спуску корабля на воду, обов’язково проводяться ходові випробування.

https://prm.ua/ohoronu-derzhavnogo-kordonu-v-akvat...

 

А.Олексин

Ответ на сообщение пользователя А.Олексин показать

як Айрленди?

ви, луб'янські дарма намагаєтесь втовкмачити нам, що в таких справах все обтяпується все швидше, ніж кішка родиться. Америка навіть поставки по лендлізу для сталінському режиму організувала лише в грудні сорок першого; а поставки військової техніки (автомобілі, літаки, тощо, почались лише в сорок третьому).

кому это "нам"? Из платных порохоботов-предателей ты тут один.

Да, как Айленды, которые предлагали еще в 14 году. Ну и сравнить ленд-лиз с его триллионами долларов и два старых списаных корабля мог только ты.

 

stream

Ответ на сообщение пользователя stream показать

кому это "нам"? Из платных порохоботов-предателей ты тут один.

Да, как Айленды, которые предлагали еще в 14 году. Ну и сравнить ленд-лиз с его триллионами долларов и два старых списаных корабля мог только ты.

ну да, я розумію: вам, конторсько-луб'янським ми, українські патріоти - всі поголовно "предатели".

Тим більше вам, звиклих до диктатури, вихованців диктаторського режиму, ніколи не зрозуміти, що в цивілізованому суспільстві, що продати по експорту, що навіть закупити (тим більше, прийняти) зброю іншої держави - це означає оформити купу бомаг, і не лише зі Ставки Верховного Головнокомандуючого. А, особливо, в перламентсько-президентській державі... де цими питаннями опікується Уряд, який залежний не від Президента, а від Верховної Ради...

 

А.Олексин

это ты патриот?)) Патриот чего или кого? Воровского кодла предателей?

И прекращай ты эти свои пресные методички повторять лубянские-кремлевские, диктаторы... Диктатор это Саакашвили? Воров сажает диктатор?

Ответь что там с Семочко? Спецоперацию он планирует и трогать его низзя?)) А какую спецоперацию назначенный Гагаузом кацап планирует?

По Айлендам, 5 лет понадобилось бюрократии это все бумаги оформляли? За пять лет мировая война прошла, а тут два корыта.. Твою брехню впихнуть сейчас просто невозможно, не бывает таких людей которые бы это схавали.

 

stream

Пошёл на ХУЙ!

 

maxx

Главная проблема - это возможность содержать. Если фрегат за один заплыв спалит топлива, сколько выделяется на месяц для нескольких боевых бригад в ООС - тут стоит хорошо подумать. А если начнутся ремонты (а ремонтировать будут "нужные" специалисты всяких кузнейнарыбальском), то тогда вообще пиши пропало.

Спорная идея.

 

IRON

сайт "24" навів повний склад українських ВМС: https://24tv.ua/rozstril_za_prapor_yak_ukrayinski_...

Негусто...

 

А.Олексин

Ответ на сообщение пользователя maxx показать

Пошёл на ХУЙ!

отут тебе підтримаю, і повторю вслід за тобою; stream "Пошёл на ХУЙ!"

Ну, і ти за ним.

 

А.Олексин

Ответ на сообщение пользователя А.Олексин показать

отут тебе підтримаю, і повторю вслід за тобою; stream "Пошёл на ХУЙ!"

Ну, і ти за ним.

Шариков, ты тупой попугай, который хуярит лозунги по методичке, закинь меня в игнор чтоб неудобных вопросов меньше было.

 

stream

Ответ на сообщение пользователя stream показать

Шариков, ты тупой попугай, который хуярит лозунги по методичке, закинь меня в игнор чтоб неудобных вопросов меньше было.

я нікого ніде не закинув в ігнор, і не подумаю. Хоча би тому, щоб стібатися з таких долбойобів, і зрадофілів (а, радше, луб'янських шпигунів), як ти, наволоч. Яка навіть не може всю інфу прочитиати, і переосмислити. Наприклад, ту частину, коли Воронченко говорить про 2742 військовослужбовців України (включно з моряками), що, не зрадили Присязі і перебралися з Криму на материк. Понятно, що на ті самі Айрленди наскрести команду - була величезна проблема. Це при тому, командирами катрів моделі "Гюрза" - безвусі лейтенанти, які щойно училища позакінчували...

 

А.Олексин

У Військово-Морських Силах ЗС України триває підготовка екіпажів патрульних катерів типу «Island». Необхідні знання військові моряки здобувають на базі дивізіону надводних кораблів та навчального центру українських ВМС. Значна увага приділяється англійській мові, яку військовослужбовці вдосконалюють у військово-морських навчальних закладах.

За словами командира Морського командування Військово-Морських Сил ЗС України капітана 1 рангу Володимира Догонова, до завдання комплектування екіпажів катерів ми підійшли з усією відповідальністю, новопризначений особовий склад підлягав жорсткому відбору. Він закликав військовослужбовців прикласти максимум зусиль для засвоєння навчального матеріалу, адже успішне виконання завдань за призначенням, у першу чергу, залежить від професійності кожного члена екіпажу й згуртованості колективу.

Варто зазначити, що до складу екіпажів патрульних катерів типу «Island» ввійшли військові моряки з практичним досвідом виконання завдань у морі, фізично підготовлені, вмотивовані, з високим рівнем моральних і професійних якостей та знанням англійської мови.

Прес-центр Командування ВМС ЗС України - http://www.mil.gov.ua/news/2018/10/23/trivae-pidgo...

 

А.Олексин

https://www.youtube.com/watch?v=l7509uw5iEA

Головна мета Російської Федерації не захоплення Азовського моря, а дестабілізація ситуації в українському Приазов'ї. Про це ефірі ток-шоу "Прямий ефір" на телеканалі "Прямий" заявив командувач Військо-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко.

Ситуація в Азовському морі напружена. Тому що проходить нарощування надводних сил, зростає кількість спільних заходів авіації, надводних сил, де проводиться закриття ділянок і районів Азовського моря. Зараз на даний час закрито три ділянки. І вчора літаки Чорноморського флоту і кораблі Чорноморського флоту відпрацьовували практичні дії з виконання практичних стрільб в деяких районах.

Те ж саме, як ви знаєте, надійшло два нових сучасних сторожових кораблі до складу сил ФСБ. В основному там сили ФСБ. Там всього шість кораблів Чорноморського флоту і тих кораблів типу тральщиків, ракетних катерів і малих протичовнових кораблів.

Але я вважаю, що це не центр ваги в Азовському морі. Центр ваги у них – Приазов’я. Їм потрібно проводити дестабілізацію Приазов’я і все ж таки, мабуть, виконувати завдання на суходолі. Ми втрачаємо відповідні ресурси в економіці Приазов’я, втрачаємо соціум Приазов’я, і це все було видно.

Але, як кажуть, не такий страшний чорт, як його малюють. Ми вже здійснили превентивні заходи і відповідні створили угрупування, і катерні корабельні групи, і відповідно сили протидесантної оборони, провели тренування. І недавно, 21 жовтня, катерною групою було підтверджено, що ми на вірному шляху. Три корабля, які вирушили з наших портів, вони провели безперешкодний рух до Керченської затоки. Хоча чотири корабля ФСБ намагалися їх оглянути.

В нас проблема – це корабельний склад. Як ви знаєте, весь корабельний склад залишився практично в окупованому Криму. І флот – це дорога річ. Деякі експерти, деякі діячі кажуть, що ми не маємо бачення. Я це заперечую. На протязі вже як рік ми відпрацьовуємо за допомогою наших партнерів Стратегію розвитку Військово-морських сил України до 2035 року. Ми знаємо, що робити, і знаємо, як робити. Ми знаємо слабі місця росіян в Азовському морі.

Як я вже казав, зараз надходять поки що катера вітчизняного виробництва. Очікуємо прибуття катерів зі Сполучених Штатів Америки. На послідуючих етапах будуть введені до строю і тіж таки корвети, і ті самі катера.

І ми знаємо обрис майбутніх Військово-морських сил, і знаємо, як розподілити той ресурс, який буде виділений, раціонально. І хочу запевнити суспільство, що це є вірний шлях. Досить апелювати деякими експертами і діячами методами гегемонія: типу будівництва крейсерів, есмінців… Давайте рахувати ресурси – що ми можемо зробити за цей ресурс.

Нам потрібно зараз захистити державу з моря і забезпечити свободу судноплавства та, безперечно, виробничу діяльність. І це ми зробимо. Я вас запевняю.

З боку Азова, якщо і є яка-небудь загроза, то ця загроза контролюється.

Нам в 2005 році говорили, що війни не буде. І всі ці варіанти застосування Збройних сил, а я приймав участь в розробці, нами були спрямовані зовсім не на війну, особливо війну з Росією…

Я не знаю, що в цього покидька в Кремлі буде завтра в голові. Ми враховували і враховуємо самий невигідний варіант для нас – це пряма агресія. А стосовно тих дій, які будуть… Вони будуть нахабно проводити таку ж політику зупинення кораблів, для того щоб втрачали судновласники відповідний сенс іти до наших портів. І це впливатиме на економіку.

Я не знаю, чи буде поділена квота щодо рибальства… Там прийдеться охороняти дуже прискіпливо наших рибалок, які будуть входити на промисел. От поки що такі настрої.

https://prm.ua/tsentr-vagi-ne-u-azovskomu-mori-a-u...

 

А.Олексин

Командувач ВМС ЗСУ, адмірал, Воронченко підтвердив, що Україна отримала від США пропозицію щодо передачі двох фрегатів типу Oliver Hazard Perry. В ефірі "5 каналу" адмірал, командувач Військово-Морських Сил ЗСУ Ігор Воронченко розповів, наскільки розмова із США предметна, якщо вона взагалі є. Інтерв'ю провели на борту флагмана ВМС України фрегата "Гетьман Сагайдачний".

"Так, дійсно, ми отримали пропозицію щодо передачі двох одиниць фрегату типу OliverPerry, ті які були виведені зі складу ВМС США в 2013-2015 роках", - сказав Воронченко.

І додав: "Вони нам потрібні, але ж такого типу кораблі потрібні на перспективу. І зараз всі ці пропозиції нами уважно проробляються. Ми прораховуємо безпосередньо, як ми будемо приймати, в якому стані, що для цього потрібно, скільки вони будуть коштувати. Приблизно 25 мільйонів доларів США коштує щорічна експлуатація такого типу фрегата з урахуванням заробітної плати екіпажу, його ремонту. Якщо брати світовий досвід, то сама вартість корабля – це 30% від сього його шляху експлуатації. 60-70% - це утримання, це модернізація та утилізація".

Що розповів Воронченко про ракетні катери "Лань" і "Веспа", а також про ситуацію в Азовському морі, дивіться у повній версії інтерв’ю вже сьогодні о 19:30 – ексклюзивно на "5 каналі". - https://www.5.ua/polityka/komanduvach-vms-zsu-pidt... відео

Як повідомляв Укрінформ раніше, керівництво США відправило МОУ листа щодо надання військово-технічної допомоги Збройним Силам України, в тому числі Військово-морським силам. Ще раніше командувач ВМС ЗСУ зазначав, що отримані від США патрульні катери типу Island мають прибути в Україну орієнтовно у вересні 2019 року.

 

А.Олексин

шмалэксииииииин!!! пААААААшёл на хуй!!

 

maxx

"що був готовий застосувати танки (проти оккупанта), однак такого наказу так і не надійшло"

5 лет используют эту фразу прикрывая трусость. Черножопые свинособаки пинками по полуострову этих "вояк" гоняли - а приказа всё небыло.

 

IRON

Мапа сайту Повна версія Оновити