Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
Український Футбол

Тому що він наш...

 

garoma

Ця тема створена для всіх тих, хто цікавиться українським футболом, а саме всією її пірамідою, починаючи з низів (обласні ліги, аматорський чемпіонат країни), найнижчих професійних турнірів (2 Ліга, 1 Ліга) та закінчуючи елітою (ПЛУ). Тут, мабуть не буде фанатів тих чи інших команд, однак чекаю, що дана тема зацікавить фанатів саме футболу, тих, хто хоче розвитку українських змагань, найширшого представлення найрізноманітніших куточків нашої країни у турнірах загальнонаціонального рівня, граундхопперів врешті-решт)).

Почну з того, про що уже говорено безліч разів. Про побудову якісної, зрозумілої та цікавої структури змагань в рамках єдиної організаційної та багаторівневої піраміди українського футболу. Мабуть, все таки, не зайвим буде зазначити, що я всього на всього простий любитель футболу, і все, що напишу далі не варто розглядати як якісь задекларовані плани наших керівників УАФ. Це просто мої бажання, в яких, як мені здається, є багато раціональних думок…

Так от, футбольна піраміда. Якою її хотілося б бачити? Про ПЛУ із 16 командами уже говорено-переговорено. До цього всі прагнуть і, навіть десь там, на горизонті сезону 2021/22 ця ціль уже явно видніється. Що стосується змагань ПФЛ, то президент даної організації нещодавно задекларував про бажання в майбутньому підвести 2 Лігу під дві групи по 16 команд. Нічого не було сказано про 1 Лігу, тому будемо вважати, що найближчим часом повертати її склад учасників до 18 клубів ніхто не буде. Що ми отримуємо? 16+16+32=64 професійні команди. Будемо вважати, що це якраз той мінімум та ціль розвитку наших професійних змагань на найближчі роки. Що маємо сьогодні? Сезон 2019/20 розпочинається у складі 12+16+22=50. Тобто завдання ААФУ на середньо- /довгострокову перспективу підготувати для професійних змагань 14 команд (або ж 16 якщо 1 Лігу повертатимуть до 18 команд.

Тепер про аматорський чемпіонат. В сезоні 2019/20 братимуть участь 35 команд поділених на три групи. Для оптимальної ж структури у майбутньому хотілося б, щоб аматорська ліга знаходилася в чітких рамках під 2 Лігою. Тобто, під групою А 2 Ліги - 2 групи по 12 команд аматорської ліги (або ж 3 групи по 8 команд) та під группою Б 2 Ліги - 2 групи по 12 команд аматорської ліги (або ж 3 групи по 8 команд). При цьому кожна група аматорської ліги складатиметься з представників чітко визначених областей (формування за територіальним принципом) (географію таких груп подам в одному з наступних матеріалів. В будь-якому випадку, поки ще рано про це говорити…, мабуть…). Таким чином кількісний склад аматорської ліги України хотілося б бачити у розмірі 48 команд.

Виходить наступна «ідеальна» піраміда:

ПЛУ-16

1 Ліга -16-18

2 Ліга – 32-36 (дві групи по 16/18 команд поділених за територіальним принципом)

АЛ – 48 (4 групи по 12 команд / 6 груп по 8 команд поділених за територіальним принципом)

Поки ж маємо такий варіант:

ПЛУ – 12

1 Ліга – 16

2 Ліга – 22 (дві групи по 11 команд поділених за територіальним принципом)

АЛ – 34 (три групи по 11-12 команд поділених за територіальним принципом)

Як бачимо, є безліч вакансій на кожній ієрархічній сходинці сьогоднішньої структури, і саме про заповнення цих вакансій хочеться подискутувати..

 

garoma

Отож, хто за кого триматиме кулаки у футбольних змаганнях національного рівня?

ПЛУ. Ну, звідси можна піднятися тільки у єврокубки. У наступному сезоні хотілося б бачити у групах крім Шахтаря та Динамо, ще й Зорю. А на останні два вакантні місця мої претенденти це Олександрія і Карпати.

1 Ліга. Команди, за прямий вихід яких у ПЛУ буду вболівати: Металіст 1925 (тому що Харків))), Чорноморець (тому що Одеса))), Волинь (тому що Луцьк))), Оболонь-Бровар (самобутня команда з цікавим тренером та з хорошою інфраструктурою), Рух (дуже амбіційний проект не на один рік), Металург З, Миколаїв та Прикарпаття (тому що обласні центри з великою потенційною вболівальницькою аудиторією). Виходить 8 команд на 3 вакантні місця. Сприйму будь-яку підсумкову комбінацію з вищезазначених команд))). Взагалі думаю, що рівень 1 Ліги поточного сезону уже переплюне і довоєнний сезон 2011/12 (пам’ятаєте рубку Запоріжжя та Севастополя).

2 Ліга А. Хочеться щоб за 1 Лігу позмагалися наступні команди: Нива В, Нива Т, Поділля, Буковина, Полісся, Рівне і Ужгород (всі з обласних центрів із довгою футбольною історією). Буду радий побачити підвищення у класі будь яких двох команд із вищеперерахованих (навіть незважаючи на те, що сам із Вінничини…))).

2 Ліга Б. Тут «моїх» фаворитів менше, всього три – Кристал (обласний центр), Гірник (більше населення ніж у Кривому Розі мають лише 7 міст України, і всі вони представлені як мінімум у 1 Лізі. Не гоже криворіжцям у даному питанні пасти задніх. Ех…, Кривбас, Кривбас…) та Таврія (тільки тоді, коли даний проект перестануть розглядати як цілком політичний…).

АЛ. Як правило атестуватися на 2 Лігу можуть лише ті команди які відіграли останній сезон у аматорській лізі, і зайняли не нижче певного місця. Про «ватерлінію» зараз не будемо (все одно поки-що даного принципу не притримуються), а от серед команд, які виступатимуть у аматорській лізі поточного сезону, та матимуть право іти на атестацію для сезону наступного, хочеться щоб цим правом скористалися наступні: Зірка (адже Кропивницький це один із 2-х обласних центрів які не мають команди на професійному рівні, потрібно повертатися), Біла Церква (тут завжди була футбольна команда професіоналів), Ковель-Волинь і коломийське Покуття (також не на словах знають, що таке професіональні змагання, правда було це ще за царя Гороха), Первомайськ (районний центр Миколаївської області, а зважаючи, що область представлена на професійному рівні лише Миколаєвом можна було б і спробувати свої сили у 2 Лізі…).

Поповнення для АЛ. Це найцікавіше, адже на карті нашої країни можна знайти багато білих плям в плані представлення цікавих самобутніх міст чи цілих регіонів у всеукраїнських змаганнях з футболу (нехай це буде навіть найнижчий їх рівень). Тут зазначу список великих міст, міст із туристичною привабливістю (для виїздюків), а також міст із областей, які представлені у загальноукраїнському футболі лише 1 командою. Деякі з них грають на чемпіонат області (роками, а то й десятиліттями), деякі не мають і команди обласного рівня, але є загалом привабливими в плані вболівальницького потенціалу, тому завдання ААФУ надати їм стимул для виходу на всеукраїнський аматорський рівень. Отож, починаємо перекличку:

Нововолинськ (Волинська обл.);

Кам’янське (місто із майже чвертю млн. жителів (включно із приміськими населеними пунктами) та хорошими футбольними традиціями) (Дніпропетровська обл.);

Бердичів (Житомирська обл.);

Мукачеве (Закарпатська обл.);

Мелітополь (Запорізька обл.);

Бровари (Київська обл.);

Світловодськ (Кіровоградська обл.);

Дрогобич (Львівська обл.);

Южноукраїнськ (Миколаївська обл.);

Іллічівськ (Одеська обл.);

Суми (обласний центр!!!);

Кам’янець-Подільський (Хмельницька обл.);

Умань (Черкаська обл.);

Ніжин (Чернігівська обл.).

Далі буде…

 

garoma

Сьогодні хочеться поговорити про Кубок України. Про той багатостраждальний турнір, з яким, як мені здається, у нашій УАФ не знають що робити. Про той турнір, який повинен бути по своїй престижності на одному рівні із ПЛУ (от тільки зацікавленими в ньому будуть не 12-14-16 команд, а всі ті хто побажає взяти у головному турнірі України участь).

Так от, сьогодні іде 13-й день як ми почули про переніс дати жеребкування першого попереднього етапу Кубка України, матчі якого, власне сьогодні й мали відбуватися. З тих пір тиша… Офіційна версія такого переносу «зміни в складі учасників Першої та Другої Ліг». Слава Богу в змаганнях ПФЛ уже відіграли 2 тури, але в питаннях Кубку віз і нині там…

На мою думку, змагання Кубку України потребує перезапуску. Ці зміни не є глобальними, стосуються лише 3 складових (ну, можливо, 2,5))), однак їх започаткування дасть змогу стрктуризувати змагання та, що не менш важливіше, зробити їх цікавими як для учасників, так і вболівальників.

Складова перша. Введення і подальше ведення рейтингу учасників для посіву на ранніх і середніх стадіях турніру (назвімо цей рейтинг ТККУ – Таблиця коефіцієнтів Кубку України). Рейтинг формується на підставі досягнень учасників поточного Кубку України в п’яти попередніх сезонах. Як нараховуються бали? Переможець Кубку отримує 10 балів, фіналіст – 8, команди, що вилетіли у 1/2 фіналу – 6, у 1/4 фіналу – 5, 1/8 фіналу – 4, 1/16 фіналу – 3, у 1/32 фіналу – 2 і у 1/64 фіналу – 1 бал (за участь і виліт в усіх попередніх кваліфікаційних раундах бали не нараховуються). Як формується п’ятирічний рейтинг? Шляхом додавання зароблених балів протягом останніх 5 років з поправкою на давність досягнень кожного учасника. Дана поправка – це застосування відповідного коефіцієнта до набраних балів (останній рік – 1, передостанній – 0,8, потім 0,6, 0,4 і 0,2 відповідно). Думаю зрозуміло. Розглянемо наприклад львівські Карпати. В сезоні 2014/2015 вони залишили Кубок України на етапі 1/8, в сезоні 2015/16 – 1/16, в сезоні 2016/17 – 1/8, в сезоні 2017/18 – 1/16 і в сезоні 2018/19 (останньому) – 1/4. Таким чином рейтинг Карпат в ТККУ перед сезоном 2019/20 становитиме 11,80 балів.

11,80 = 4*0,2 (14/15) + 3*0,4 (15/16) + 4*0,6 (16/17) + 3*0,8 (17/18) + 5*1,0 (18/19)

Застосувавши даний підхід до всіх потенційних учасників Кубку України сезону 2019/20 маємо наступну ТККУ:

1 Шахтар Донецьк 29,60

2 Динамо Київ 20,20

3 Зоря Луганськ 15,80

4 Ворскла Полтава 15,00

5 Маріуполь Маріуполь 13,80

6 Інгулець Петрове 12,80

7 Десна Чернігів 12,20

8 Карпати Львів 11,80

9 Олександрія Олександрія 11,80

10 Олімпік Донецьк 11,80

11 Чорноморець Одеса 11,60

12 Дніпро-1 Дніпро 10,80

13 Миколаїв Миколаїв 10,40

14 Волинь Луцьк 9,80

15 Черкащина Черкаси 9,20

16 Львів Львів 9,00

17 Верес Рівне 8,20

18 Оболонь-Бровар Київ 8,20

19 Гірник-Спорт Горішні Плавні 7,20

20 Авангард Краматорськ 6,80

21 Колос Ковалівка 6,40

22 Нива Вінниця 6,40

23 Балкани Зоря 6,00

24 Гірник Кривий Ріг 6,00

25 Кристал Херсон 5,80

26 Кремінь Кременчук 5,40

27 Металург Запоріжжя 5,40

28 Прикарпаття Івано-Франківськ 5,20

29 Таврія Сімферополь 5,20

30 Енергія Нова Каховка 5,00

31 Реал-Фарма Одеса 5,00

32 Рух Винники 4,80

33 Агробізнес Волочиськ 4,40

34 Буковина Чернівці 4,40

35 Калуш Калуш 4,00

36 Минай Минай 4,00

37 Нива Тернопіль 4,00

38 Нікополь Нікополь 4,00

39 Металіст 1925 Харків 3,80

40 Полісся Житомир 2,60

41 Чайка Києво-Святошино 2,40

42 Поділля Хмельницький 2,40

43 Авангард Бзів 0,00

44 Альянс Липова Долина 0,00

45 Вовчанськ Вовчанськ 0,00

46 ВПК-Агро Шевченківка 0,00

47 Диназ Вишгород 0,00

48 Ужгород Ужгород 0,00

Виникне логічне запитання. Хто буде вище при однакових балах? Все просто. Той хто дійшов до пізніших стадій останнього (передостаннього і т.д.) сезону Кубку України.

Складова друга (яка витікає із сформованої ТККУ) – система посіву при жеребкуванні та кількість матчів на кожному етапі. Давайте почнемо з кінця.

1/2 фіналу. Жереб сліпий, стадія складається з двох матчів (тому-що зібрався квартет найсильніших), учасники (4 команди) – переможці 1/4.

1/4 фіналу. Жереб сліпий, стадія складається з одного матчу на полі команди згідно жеребу, учасники (8 команд) – переможці 1/8.

1/8 фіналу. Жереб сіяний згідно ТККУ, стадія складається з одного матчу на полі команди згідно жеребу, учасники (16 команд) – переможці 1/16.

1/16 фіналу. Жереб сіяний згідно ТККУ, стадія складається з одного матчу на полі несіяної команди, учасники (32 команди) – 16 переможців 1/32 та перші 16 команд із ТККУ. Таким чином саме на данному етапі вступають у боротьбу 16 найсильніших згідно рейтингу, а це означає що майбутній переможець Кубку України до свого тріумфу повинен пройти мінімум 5 суперників.

1/32 фіналу. Жереб сіяний згідно ТККУ, стадія складається з одного матчу на полі несіяної команди, учасники (32 команди) – 16 переможців 1/64 та команди із ТККУ, які займають у рейтингу 17-32 місця. Дана стадія буде стартовою в сезоні Кубка України, якщо на змагання заявилося від 33 до 48 команд (історія нараховує чотири таких випадки …). В такому випадку стадія повинна складатися з двох матчів (для збільшення кількості матчів в змаганнях).

1/64 фіналу. Жереб сіяний згідно ТККУ, стадія складається з одного матчу на полі несіяної команди, учасники (2-32 команди) – команди із ТККУ, які займають у рейтингу місця 32+n+1 – 64-n, де n – це число, яке дорівнює кількості команд, що не вистачає для 64 учасників. Наприклад кількість учасників всього 53 команди, тобто до 64 не вистачає 11 команд. Тоді на даному етапі беруть участь команди із ТККУ з 44-го місця (32+11+1) по 53-тє місце (64-11) – всього 10 команд / 5 пар. Дана стадія буде стартовою в сезоні Кубка України, якщо на змагання заявилося від 49 до 64 команд.

Попередній раунд. Застосовується лише в тому випадку, якщо на Кубок України заявилося 65-96 команд. Жереб сіяний згідно ТККУ, стадія складається з одного матчу на полі команди згідно жеребу, учасники (2-64 команди, більшість аматори) – команди із ТККУ, які займають у рейтингу місця 32+n+1 – 96-n, де n – це число, яке дорівнює кількості команд, що не вистачає для 96 учасників. Наприклад кількість учасників всього 87 команд, тобто до 96 не вистачає 9 команд. Тоді на даному етапі беруть участь команди із ТККУ з 42-го місця (32+9+1) по 87-ме місце (96-9) – всього 46 команд / 23 пари. У тому випадку, якщо серед сіяних будуть аматори, тобто цілком аматорських пар уникнути не вдасться, до даних потенційних пар крім сіяності при жеребкуванні застосовується і географічний принцип (для сіяного аматора автоматично вибирають несіяного аматора, відстань до населеного пункту якого є найближчою).

Що робити, якщо на сезон Кубку України заявляється понад 96 команд (але не більше 160-и)? Ну що ж, тоді це КРУТО! Вводиться кваліфікаційний раунд із жеребом чітко за географічним принципом та одним матчем на полі команди згідно жеребу. При цьому кількість пар буде дорівнювати різниці між загальною кількістю учасників, що виявили бажання позмагатися за Кубок України і сталим числом 96.

Наприклад, заявилося 110 команд.

Отож:

Кваліфікаційний раунд це 14 пар (110-96) / 28 команд (місця 83-110 з ТККУ);

Попередній раунд це 32 пари / 64 команди (місця 33-82 з ТККУ + 14 переможців кваліфікаційного раунду);

1/64 фіналу це 16 пар / 32 команди (переможці попереднього раунду);

1/32 фіналу це 16 пар / 32 команди (місця 17-32 з ТККУ + 16 переможців 1/64);

1/16 фіналу це 16 пар / 32 команди (місця 1-16 з ТККУ + 16 переможців 1/32);

1/8 фіналу (стандартно)

1/4 фіналу (стандартно)

1/2 фіналу (стандартно)

Фінал

Складова третя. У Кубку України беруть обов’язкову участь усі команди, які в поточному сезоні виступатимуть у ПЛУ, Першій Лізі, Другій Лізі та Аматорському чемпіонаті, а також, за їх бажанням, допускаються чинні чемпіони областей та володарі кубків областей. Це ж Кубок України, а не Кубок ПФЛ там чи ПЛУ, врешті решт… Загальноукраїнський бренд, який потрібно розвивати.

Ось і все, що хотілося сказати.

Коротеньке резюме по тому, що ж нам дає такий формат змагань.

По перше, найширше представництво у Кубку України найрізноманітніших клубів без надмірних витрат для маленьких команд (завдяки географічній поправці на ранніх стадіях).

По друге, на стадіях 1/64 та 1/32, деякі аматорські команди мають можливість привезти у свій населений пункт команди Другої та Першої Ліг України. На офіційний кубковий матч. Чим не популяризація футболу?

По третє, на стадії 1/16, до малих міст України можуть заїхати і наші гранди із ПЛУ. Див. вище про популяризацію.

По четверте, на стадії 1/8, одноматчева дуель між сіяними-несіяними також проджує імовірність несподіваного результату.

По п’яте, стадії 1/4 та 1/2, це уже серйозні заруби між рівними і найсильнішими суперниками в поточному розіграші Кубку України.

Далі буде…

 

garoma

Епопея із стартом Кубка України сезону 2019/20 закінчилася. Учасники остаточно визначені, жереб кинуто, перші матчі на горизонті… Самий раз видати деякі цікаві цифри. (Перед цим, мабуть, варто сказати, що для зручності усіх підрахунків у мене іде стандартна класифікіція стадій турніру – 1/16 (це, наприклад, третій раунд поточного сезону), 1/32 (другий раунд), 1/64 (перший раунд) і т.д.). Отож:

Сезон, що розпочинається буде 29-им в історії змагань.

Кількість команд що брали у часть у Кубку України за всю 29-річну історію складає 307 одиниць.

На старт поточного сезону виходять 48 команд (вперше). Менше учасників було в сезоні 14/15 – 39, та в сезонах 92, 15/16 і 16/17 – по 45 учасників. Найбільше ж учасників було в сезоні 95/96 – 110 та в сезоні 94/95 – 107. В усі інші сезони кількість учасників не перевалювала за 100…

В усіх 29 сезонах участь приймало лише 10 команд: Шахтар Донецьк, Динамо Київ, Чорноморець Одеса, Карпати Львів, Ворскла Полтава, Металург Запоріжжя, Волинь Луцьк, Маріуполь Маріуполь, Зоря Луганськ та Десна Чернігів.

Вперше на старт виходять 6 команд: Авангард Бзів, Альянс Липова Долина, Вовчанськ Вовчанськ, ВПК-Агро Шевченківка, Диназ Вишгород, Ужгород Ужгород.

Історія знає лише 5 переможців, це Шахтар Донецьк (13 раз), Динамо Київ (11), Чорноморець Одеса (2), Ворскла Полтава (1) і Таврія Сімферополь (1). Усі вони стартують і в поточному сезоні.

До фіналу доходило 14 команд, з яких 9 беруть участь у поточному сезоні: Шахтар Донецьк (6 програних фіналів), Динамо Київ (5), Карпати Львів (2), Чорноморець Одеса (1), Металург Запоріжжя (1), Зоря Луганськ (1), Таврія Сімферополь (1), Нива Вінниця (1), Інгулець Петрове (1), та 5 уже відійшло в інші світи: Дніпро Дніпро (3 програних фінала), Металург Донецьк (2), ЦСКА Київ (2), Металіст Харків (1), Кривбас Кривий Ріг (1).

Найбільше вильотів у 1/2 фіналу за всю історію змагань має Дніпро Дніпро (9).

Найбільше вильотів у 1/4 фіналу за всю історію змагань має Ворскла Полтава (11).

Найбільше вильотів у 1/8 фіналу за всю історію змагань має Карпати Львів (9).

Найбільше вильотів у 1/16 фіналу за всю історію змагань має Миколаїв Миколаїв (14).

Із усіх 42 команд, які не вперше беруть участь у Кубку України, ще ні для кого стадія 1/64 не була непрохідною.

Однак, уже стадію 1/32 ні разу не могли пройти 3 команди: Енергія Нова Каховка (8 спроб), Рух Винники (3 спроби) та Нікополь Нікополь (2 спроби). Для того щоб побити свій власний рекорд Енергії та Нікополю потрібно буде пройти в поточному сезоні 2 суперників, Руху, який вступає в боротьбу якраз із стадії 1/32) – одного…

Стадію 1/16 ні разу не могли пройти 8 команд: Гірник Спорт Горішні Плавні (5 спроб), Поділля Хмельницький (2 спроби), Реал-Фарма Одеса (2 спроби), Балкани Зоря (1 спроба), Колос Ковалівка (1 спроба), Чайка Києво-Святошино (1 спроба), Агробізнес Волочиськ (1 спроба) і Металіст 1925 Харків (1 спроба).

Стадію 1/8 ні разу не могли пройти 8 команд: Прикарпаття Івано-Франківськ (4 спроби), Буковина Чернівці (3 спроби), Полісся Житомир (2 спроби), Гірник Кривий Ріг (2 спроби), Авангард Краматорськ (2 спроби), Кристал Херсон (1 спроба), Калуш Калуш (1 спроба), Минай Минай (1 спроба).

Решта 23 команди хоча б раз побували на стадії 1/4 і вище… Найбільш «незвичні» з них це Дніпро-1 Дніпро (2 півфінала з 2 участей), Інгулець Петрове (1 Фінал за 4 участі), Черкащина Черкаси (1 півфінал за 8 участей), Олімпік Донецьк (1 півфінал за 14 участей).

Пам'ятаєте ось це? – «Переможець Кубку отримує 10 балів, фіналіст – 8, команди, що вилетіли у 1/2 фіналу – 6, у 1/4 фіналу – 5, 1/8 фіналу – 4, 1/16 фіналу – 3, у 1/32 фіналу – 2 і у 1/64 фіналу – 1 бал (за участь і виліт в усіх попередніх кваліфікаційних раундах бали не нараховуються)»? Так от, застосувавши даний принцип до досягнень усіх учасників Кубку України за всю історію його проведення можемо сформувати Велику Історичну Таблицю досягнень Кубку України. Вона матиме наступний вигляд (із врахуванням учасників 1/64 поточного сезону):

1 – 222 бали – Шахтар Донецьк

2 – 205 – Динамо Київ

3 – 140 – Дніпро Дніпро

4 – 125 – Чорноморець Одеса

5 – 123 – Карпати Львів (львів’яни зможуть обійти одеситів, якщо дійдуть на 2 стадії далі своїх «конкурентів»)

6 – 118 – Ворскла Полтава

7 – 114 – Таврія Сімферополь

8 – 112 – Металург Запоріжжя

9 – 106 – Волинь Луцьк

10 – 99 – Маріуполь Маріуполь

12 – 90 – Зоря Луганськ (на 11 місці «стоячий» Металіст Харків, який луганці зможуть обійти лише у разі виходу у Фінал)

15 – 83 – Нива Тернопіль

16 – 82 – Олександрія Олександрія (думаю поміняється з Тернополем місцями)

18 – 78 – Миколаїв Миколаїв

21 – 70 – Нива Вінниця

22 – 70 – Десна Чернігів

23 – 67 – Оболонь-Бровар Київ

26 – 62 – Кремінь Кременчук

28 – 57 – Буковина Чернівці

30 – 53 – Прикарпаття Івано-Франківськ

31 – 50 – Верес Рівне

34 – 40 – Олімпік Донецьк

35 – 39 – Полісся Житомир

36 – 39 – Кристал Херсон

37 – 38 – Гірник-СпортГорішні Плавні

44 – 34 – Поділля Хмельницький

46 – 28 – Львів Львів

49 – 26 – Черкащина Черкаси

50 – 26 – Гірник Кривий Ріг

60 – 19 – Авангард Краматорськ

63 – 18 – Енергія Нова Каховка

72 – 16 – Інгулець Петрове

78 – 15 – Реал-Фарма Одеса

86 – 12 – Дніпро-1 Дніпро

88 – 12 – Калуш Калуш

90 – 9 – Балкани Зоря

91 – 9 – Колос Ковалівка

112 – 7 – Нікополь Нікополь

118 – 6 – Рух Винники

124 – 6 – Чайка Києво-Святошино

125 – 5 – Агробізнес Волочиськ

135 – 4 – Минай Минай

136 – 4 – Металіст1925 Харків

211-258 – 1 – новачки сезону…

І в кінці, давайте окремо згадаємо ті команди, які колись були постійними учасниками Кубку України (не менше половини сезонів за історію), та сьогодні, на жаль, уже не з нами:

Дніпро Дніпро та Нафтовик Охтирка (по 27 участей за історію),

Металіст Харків, Зірка Кропивницький та Закарпаття Ужгород (по 25 участей),

Сталь Алчевськ (24 участі),

Титан Арм’янськ (22 участі),

Кривбас Кривий Ріг (21 участь),

Металург Донецьк (19 участей),

Дніпро Черкаси, Олком Мелітополь та Рось Біла Церква (по 17 участей),

Арсенал Київ, ЦСКА Київ та Сталь Кам’янське (по 16 участей),

Геліос Харків (15 участей)…

Далі буде…

 

garoma

Вставлю і свої 5 копійок щодо аналізу вболівальницького інтересу до футбольних матчів українських чемпіонатів з футболу.

Але перед цим, мабуть, варто нагадати про тих хто не грає вдома:

Шахтар, Зоря, Олімпік зрозуміло чому.

Колос – на час реконструкції свого стадіону (щось там робиться?) переїхав в Київ.

Кремінь – на час реконструкції свого стадіону розпочинав сезон в Горішніх Плавнях, зараз же постійно грає в Полтаві.

Верес – на час реконструкції свого стадіону грає в Млинові.

Полісся – розпочинав сезон в Новоград-Волинському, з 9-го туру повернувся в Житомир.

Діназ, Оболонь Бровар-2 та Чайка на постійній основі (?) грають в Демидові, Бучі і Макарові відповідно.

Таврія Сімферополь на постійній основі виступає в Бериславі де ніяк не може стати своєю командою…

ВПК-Агро та Альянс виступають в Новомосковську та Сумах відповідно. І в даному випадку сумський союз (чи то пак альянс) виглядає більш міцним.

Станом на завершення 7 туру у ПЛУ, та 9-х турів 1 Ліги та 2 Ліги (пам’ятаємо про 2 перенесені на 25.09.19. матчі: Маріуполь – Динамо та Нива В – Ужгород) ситуація наступна (все написане нижче стосується ДОМАШНЬОЇ відвідуваності).

Загальна відвідуваність:

449 677 (всього) – 100%

226 261 (ПЛУ) – 50%

138 073 (1 Ліга) – 31%

85 343 (2 Ліга) – 19%

Середня відвідуваність:

5 519 – ПЛУ

1 945 – 1 Ліга

1 309 – 2 Ліга грА

675 – 2 Ліга грБ

Найвідвідуваніший тур у ПЛУ це 3-й – в середньому 9 778 глядачів на матчі (завдяки Динамо-Шахтар), найбідніший – 4 тур – 3 110 глядачів на матчі.

У 1 Лізі найвідвідуваніший – 8 тур – 2 626, найбідніший – 7 тур – 1 350.

У 2 Лізі грА найвідвідуваніший – 3 тур – 1 628, найбідніший – 2 тур – 575.

У 2 Лізі грБ найвідвідуваніший – 9 тур – 1 090, найбідніший – 6 тур – 230.

По командам. Перша 10-ка із 50-и учасників чемпіонатів України містить у собі 6 команд із ПЛУ, 2 із 1 Ліги та 2 із 2 Ліги грА:

1. 23 789 – Динамо;

2. 7 683 – Шахтар;

3. 5 923 – Металіст 1925;

4. 5 461 – Карпати;

5. 5 277 – Дніпро-1;

6. 4 809 – Львів;

7. 3 969 – Десна;

8. 3 938 – Прикарпаття;

9. 3 800 – Нива Т;

10. 3 632 – Поділля.

Підпирають дану 10-ку ще 4 представника ПЛУ та один представник 1 Ліги:

11. 3 328 – Маріуполь;

12. 3 295 – Ворскла;

13. 3 280 – Зоря;

14. 3 175 – Рух;

15. 3 166 – Колос.

Ще в 7-и команд середня відвідуваність коливається від 2 до 3 тис. глядачів. Саме там знаходяться останні представники ПЛУ (Олімпік та Олександрія), а також перший представник 2 Ліги грБ (Альянс). 9 команд мають середню відвідуваність від 1 до 2 тис. глядачів, 10 команд – від 0,5 до 1 тис. глядачів і 9 команд – до 0,5 тис. глядачів. Найменша середня відвідуваність:

48. 180 – Реал Фарма;

49. 175 – Чайка;

50. 167 – Чорноморець-2.

Що очікувати в найближчих турах? Значного падіння середньої відвідуваності у Динамо та Львова, росту у Металіста (завдяки їхньому суботньому матчу із Волинню на який уже сьогодні продано близько 3,5 тис. квитків), а також цікавої боротьби за почесну 10-ту сходинку в даному рейтингу між представниками 2 Ліги – Тернополем і Хмельницьким.

По матчам.

Лідери та аутсайдери ПЛУ

1. 41 203 Динамо – Шахтар (3 тур, серпень)

2. 15 452 Динамо – Десна (7 тур, вересень)

3. 14 713 Динамо – Олімпік (5 тур, серпень)

4. 12 135 Карпати – Динамо (1 тур, липень)

5. 9 260 Шахтар – Зоря (7 тур, вересень)

39. 1 373 Олександрія – Дніпро-1 (7 тур, вересень)

40. 943 Львів – Маріуполь (6 тур, серпень)

41. 800 Олімпік – Карпати (4 тур, серпень)

Тут цікаво, коли ж 5 місце також перетне позначку 10 тис. і завдяки якому місту. Полтава? Ворскла – Динамо уже цих вихідних…

Лідери та аутсайдери 1 Ліги

1. 9 619 Металіст 1925 – Минай (8 тур, вересень)

2. 7 081 Металіст 1925 – Інгулець (1 тур, липень)

3. 7 836 Металіст 1925 – Рух (3 тур, серпень)

4. 4 250 Прикарпаття – Інгулець (9 тур, вересень)

5. 4 200 Прикарпаття – Авангард (2 тур, серпень)

69. 300 Кремінь – Гірник-Спорт (4 тур, серпень)

70. 250 Кремінь – Прикарпаття (8 тур, вересень)

71. 200 Кремінь – Авангард (6 тур, серпень)

Впевнений, що після наступних вихідних перших чотири місця в даній номінації будуть у харків’ян, а от чи наберуть вони 10 тис. на матчі з Волинню, - побачимо.

Лідери 2 Ліги грА

1. 5 100 Поділля – Полісся (9 тур, вересень)

2. 4 260 Поділля – Оболонь Бровар-2 (5 тур, серпень)

3. 4 000 Нива Т – Поділля (6 тур, серпень)

4. 3 860 Поділля – Диназ (7 тур, вересень)

5. 3 800 Нива Т – Чайка (8 тур, вересень)

Сьогодні у Тернополі Нива приймає Ужгород. Чи завадить робочий день тому, щоб зібрати на стадіоні знову 4 тис. глядачів?

Лідери 2 Ліги грБ

1. 3 300 Альянс – Енергія (1 тур, серпень)

2. 3 200 Альянс – Гірник (9 тур, вересень)

3. 2 200 Альянс – Чорноморець-2 (7 тур, вересень)

4. 1 583 Гірник – ВПК-Агро (3 тур, серпень)

5. 1 500 Гірник – Миколаїв-2 (4 тур, серпень)

Знову ж таки, сьогодні криворіжці приймають Таврію. Чомусь думаю що в 5 лідерів за відвідуваністю цей матч не ввійде…

Для наочного сприйняття інформації тримайте

https://1drv.ms/x/s!AviLSjp-g32qg1S_3sp5-UDF2Ltn

Далі буде…

 

garoma

Що спільного між командами Шахтар, Оболонь-Бровар, Нива Т і Кристал? Правильно, те, що це єдині із 50 учасників чемпіонатів України, які ще не програвали в поточному сезоні. Цікаво що даний квартет складають представники кожного рівня/дивізіону.

Скільки ж їх залишиться після матчів наступного ігрового туру? Вирішуйте самі:

Десна - Шахтар

Рух - Оболонь Бровар

Оболонь Бровар-2 - Нива Т

Альянс - Кристал

...

 

garoma

Мапа сайту Повна версія Оновити