Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
Створення в Україні єдиної помісної канонічної (можливо, об'єднаної) православної церкви матиме стратегічні наслідки для світової політики

Створення в Україні єдиної помісної церкви матиме стратегічні наслідки для регіону.

1. Лінія між західним та російською світами, яку часто ототожнюють з релігійним поділом (наприклад С. Гантінгтон – у «Зіткненні цивілізацій») невпинно пересуватиметься на схід.

2. Розкол між Вселенським Патріархатом та Московською РПЦ стане реальністю. Більшість православних церков, – країни яких вже давно і в НАТО, і в ЄС, – остаточно переорієнтуються на Констинтинополь. РПЦ у Східній Європі вперше стикнеться з ситуацією, коли «православ’я» (причому більшість православ’я) означатиме «не за Росію».

3. Посилиться екуменічний рух між католицькою та православними церквами, що для певних соціальних груп досі має значення. (І проти чого виступає і РФ, і російська православна церква, і УПЦ МП, і Кирило з Онуфрієм, зокрема)

Сама подія, вочевидь, увійде в історію не лише України.

ЗІ: Екуменізм — ідеологія та рух за співпрацю та взаєморозуміння між християнами різних конфесій. Прикладом екуменізму є УГКЦ, яка обєднала українське православя з католицьким світом і стала мостом для єдності всього християнства.

Сергій Таран, політолог, блог, https://zik.ua/news/2018/04/20/stvorennya_iedynoi_...

 

А.Олексин

Сподіваюсь, благодарні нащадки з часом Петра Олексійовича, за ці історичні наслідки для світової політики, канонізують!

 

yurko

Якщо плани української влади про створення незалежної від Москви канонічної православної церкви втіляться, то вона може з'явитись вже до кінця літа 2018 року. BBC News Україна з’ясовувала, яким чином та коли може з’явитися незалежна українська православна церква.

Президент Порошенко, Верховна Рада та архієреї поки ще неканонічних українських православних церков звернулись до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням про визнання та надання їм автокефалії (незалежності).

Петро Порошенко вже заявив, що Україна як ніколи близька до появи власної незалежної православної церкви, сподіваючись, що це питання має вирішитись до чергової річниці хрещення Київської Русі наприкінці липня 2018 року.

Українська православна церква Московського патріархату – поки що єдина канонічна в Україні – вже розкритикувала такі плани.

Далеко не перший розкол в українському православ’ї стався на початку 1990-х років після проголошення незалежності України. Частина ієрархів української православної церкви, яка була частиною Московського патріархату, прагнули до незалежності від Російської православної церкви. Це крило у церкві очолював митрополит Філарет, який тоді й очолював УПЦ (який незадовго перед тим програв Алєксію Ридигеру вибори Патріарха всія Русі в Москві). Проте такі прагнення не сприйняли у первопрестольній й за її сприяння у 1992 році на склаканому поза межами Київського храму соборі в Харкові Філарета змістили. Точ в точ, як в 1918-му більшовики проголосили УССР...

Філарет із соратниками утворили власну православну церкву УПЦ Київського патріархату. Згодом частина православних ієрархів створили ще одну церкву – Українську автокефальну православну церкву.

Обидві церкви не були визнані жодною православною церквою світу, а автокефальна, попри назву, незалежною та визнаною також не була.

Канонічною залишилась тільки УПЦ Московського патріархату, яка отримала певну автономію у межах Російської православної церкви.

Саме УПЦ МП і стала найбільшою церквою України – більшість вірян та церковних ієрархів не наважились перейти до неканонічної церкви, хоча могли підтримувати ідею церковної незалежності.

Тому на початок 2018 року УПЦ МП налічувала понад 12 тисяч приходів, УПЦ КП – трохи менше 5 тисяч, а УАПЦ – трохи більше тисячі.

Натомість, як свідчить низка соціологічних опитувань, близько 40% українських православних відносять себе до УПЦ КП, а до УПЦ Московського патріархату – близько 20%.

Ще з початку 90-х років частина українських політиків виношувала ідею отримати незалежну помісну православну церкву як противагу політичному впливу РПЦ. Її багато хто в Україні сприймає як інструмент політичного впливу Кремля. Першу подібну серйозну спробу здійснив 2008 року президент Віктор Ющенко. Тоді Варфоломій навіть приїздив до Києва на річницю хрещення Русі, проте результату не було.

Експерти вказували, що на заваді автокефалії стояла неспроможність УПЦ КП та УАПЦ об’єднатись, що було однією з умов Константинополя. Зараз це питання, як виглядає, знято, оскільки вони не проти об’єднання в єдину церкву. Також причиною називали потужну протидію автокефалії з боку Росії. Адже, як допускають експерти, у разі отримання автокефалії до української канонічної незалежної церкви можуть перейти багато ієрархів та священиків УПЦ Московського патріархату.

....

Як розповів ВВС News Україна близький до перемовин співрозмовник, у разі надання автокефалії для УПЦ КП, в українському православ’ї співіснуватимуть дві православні канонічні церкви - у підпорядкуванні Константинополя та Москви, - а приходи самі обиратимуть, до кого належати. Мовляв, УПЦ МП ніхто не заборонятиме і не гнобитиме: дві церкви існуватимуть паралельно. Хоча в оточенні президента України сподіваються, що за кілька років такого співіснування більшість ієрархів та приходів УПЦ МП добровільно долучаться до канонічної української помісної православної церкви.

Петро Порошенко вже заявив, що рішення про автокефалію для української помісної церкви має з’явитися до річниці хрещення Русі, тобто до кінця липня. Також він додав, що вже 19 квітня передасть Варфоломію всі потрібні документи: звернення президента, рішення Верховної Ради та документ з підписами усіх архієреїв УПЦ КП та УАПЦ.

І це має одразу запустити процедуру оголошення автокефалії, яка закінчиться рішенням Вселенського патріарха та схваленням священного синоду.

Як стверджують співрозмовники, попередній сигнал згоди від Вселенського патріарха на такий сценарій вже нібито є.

Спрощено схема появи української помісної православної церкви може виглядати так: спочатку в Константинополі схвалять церковне рішення про автокефалію – Томос.

Після цього у Києві збереться всеукраїнський православний собор за участі усіх архієреїв, які підписали звернення до патріарха. Як вказують співрозмовники, не виключено, що до цього собору долучаться і деякі архієреї УПЦ Московського патріархату.

На цьому соборі представник Вселенського патріархату зачитає Томос, а архієреї оберуть зі свого складу предстоятеля нової церкви. Це, за задумом української влади, має статись до кінця літа.

При цьому автокефалія церкви означатиме, що жодного затвердження новообраного керівника Константинополем не передбачається.

Як вказують українські експерти, створення під проводом Константинополя української помісної церкви може суттєво послабити позиції РПЦ на користь Константинополя. Тож, як сподіваються в українських владних кабінетах, усі ці чинники можуть спонукати Варфоломея видати довгоочікуваний Томос.

Проте останнє слово – саме за Константинополем, і, поки рішення там не ухвалили, всі домовленості, якщо вони насправді є, можуть зірватись. Адже всі розуміють, що у разі надання автокефалії українській церкві жорсткого протистояння Константинополя та Москви не уникнути.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-43829821

 

А.Олексин

Схоже підвезли нові методичкі та трошки поліпшили фінансовий стан порохососів. І відразу простирадла побільшало!

От що шоколад жівотворний творіт!

 

nataniel

А чом би не у Вотєканє?

 

IBM

Ответ на сообщение пользователя IBM показать

А чом би не у Вотєканє?

У Вотєканє хрестяця наоброт.

Ога!

 
Ответ на сообщение пользователя IBM показать

А чом би не у Вотєканє?

Тодi усi у греко-католики...й буде едина канонiчна церква в Украiнi...

 

Чiжик

пИхуй!

 

maxx

И будет у нас самый главный ПОП - П.О.П.

 

vickov

Ответ на сообщение пользователя vickov показать

И будет у нас самый главный ПОП - П.О.П.

)))))

 

maxx

Ответ на сообщение пользователя Эпсилон Тукана показать

У Вотєканє хрестяця наоброт.

Ога!

Ну, є східний обряд. Уніати фактично православні, тільки головний офіс у Римі.

 

IBM

Ну, зараз всі дороги ведуть в Константинополь.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-43857157?ocid=s...

Якщо це правда, то вибух пуканів гарантовано.

 
Ответ на сообщение пользователя Эпсилон Тукана показать

Ну, зараз всі дороги ведуть в Константинополь.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-43857157?ocid=s...

Якщо це правда, то вибух пуканів гарантовано.

Пo нек-рoй инфе из недр нашиx непризнанныx юрисдикций Синoд пo вoпрoсу в мае. На наши услoвия и прoсьбы сoглашаются. Нo есть персoнаьные вoпрoсы - читай: Филарет.

Та як хочуть то нехай так і дрочать! От тільки посадити цей просмердівшийся воском і ладаном бізнес на касовий апарат!

 

K. A. Valderrama

вирішив розпочати предметне обговорення та координацію із своїми сестрами Православними Церквами цього питання.

Так тoчнее.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1835148746...

Ответ на сообщение пользователя Товарищь Крокодиловъ показать

Пo нек-рoй инфе из недр нашиx непризнанныx юрисдикций Синoд пo вoпрoсу в мае. На наши услoвия и прoсьбы сoглашаются. Нo есть персoнаьные вoпрoсы - читай: Филарет.

Для Філарета це буде особистий тріумф. Він впиратиметься. Вчора по плюсах був сюжет, то подали, що Філарет "може погодитись"))))))) очолити церкву. А от чи погодиться на Філарета Константинополь, після відмови останнього покаятись перед Москвою? А якщо погодиться?

В усякому разі, буде цікаво.

 

У місті Свебодзін, що у Польщі, на 33-метровій статуї Ісуса Христа виявили десятки передавачів інтернет-сигналу.

Про це повідомляє польське видання "WP.finanse"

Десятки передавачів заховані у 3-метровому вінці 33-метрової статуї Христа Царя. Як стверджують журналісти веб-сайту Fakt, встановлення передавачів інтернет-сигналу на пам'ятнику було ідеєю парафіяльного священика. Наявність передавачів перевірили та зафіксували за допомогою дрону. Це виявив один із співробітників місцевого інтернет-провайдера.

У компанії пояснюють, що все зроблено на законних підставах. Проте деталі договору знаходяться в таємниці. Парафія, яка стежить за пам'ятником, не коментує цього питання.

https://finanse.wp.pl/internet-z-pomnika-jezusa-w-...

 

аммиак

а по темі, з кацапами не то що церкви спільної неповинно бути, а взагалі нічого, на найближчі пару століть

 

аммиак

Ответ на сообщение пользователя Эпсилон Тукана показать

Для Філарета це буде особистий тріумф. Він впиратиметься. Вчора по плюсах був сюжет, то подали, що Філарет "може погодитись"))))))) очолити церкву. А от чи погодиться на Філарета Константинополь, після відмови останнього покаятись перед Москвою? А якщо погодиться?

В усякому разі, буде цікаво.

Цікаво, за що каятися? "А якщо погодиться?" Тут йому і пиздець.

 

IBM

Ответ на сообщение пользователя аммиак показать

а по темі, з кацапами не то що церкви спільної неповинно бути, а взагалі нічого, на найближчі пару століть

Які століття? З дикунами ніколи нічого спільного!

 

K. A. Valderrama

Ответ на сообщение пользователя Эпсилон Тукана показать

Для Філарета це буде особистий тріумф. Він впиратиметься. Вчора по плюсах був сюжет, то подали, що Філарет "може погодитись"))))))) очолити церкву. А от чи погодиться на Філарета Константинополь, після відмови останнього покаятись перед Москвою? А якщо погодиться?

В усякому разі, буде цікаво.

В тoм-тo и делo, чтo Филарет - препятствие. А егo самoпрoвoзглашённый патриарший статус -тем бoлее. Вo мнoгих автoкефаьных церквах первoиерархи - митрoпoлиты. Нy и Михал Антoныч yдивится, нo Церкoвь была вoзглавена раз и навсегда при вoзникнoвении.

БРАТЬЯ И СЕСТРЫ!

МИЛЛИОНЫ НАШИХ ВЕРУЮЩИХ БЛАГОЧЕСТИВЫХ ПРАВОСЛАВНЫХ ГРАЖДАН, НАХОДЯЩИХСЯ СЕЙЧАС ВНЕ ЦЕРКОВНОЙ ОГРАДЫ, ПОЛУЧИЛИ ШАНС НА ПРИНЯТИЕ В ЛОНО ВСЕЛЕНСКОЙ ЦЕРКВИ ПУТЕМ СОЗДАНИЯ ПОМЕСТНОЙ ЦЕРКВИ В УКРАИНЕ.

ВМЕСТО ТОГО, ЧТОБЫ ПОРАДОВАТЬСЯ И ПОМОЛИТЬСЯ ЗА ВОЗМОЖНОСТЬ ИХ ВХОЖДЕНИЯ В ЦЕРКОВНОЕ ОБЩЕНИЕ, СВОЕЙ ПОДПИСЬЮ ВЫ ФАКТИЧЕСКИ СОБИРАЕТЕСЬ НАЛОЖИТЬ СВОЕ ЛИЧНОЕ «ВЕТО» НА СПАСЕНИЕ КАЖДОГО ИЗ НИХ! ИМЕЕМ ЛИ МЫ ТАКОЕ ПРАВО?

ГЛАВА НАШЕЙ ЦЕРКВИ – ХРИСТОС ГОСПОДЬ, И ТОЛЬКО ОН РЕШАЕТ КАКИМ ОБРАЗОМ ЕМУ СПАСТИ СВОИХ ЛЮДЕЙ.

МЫ ПРИЧАЩАЕМСЯ С ВАМИ ИЗ ОДНОЙ ЧАШИ, МЫ УЖЕ ВНУТРИ ЦЕРКВИ, КАКОЕ НАМ ДЕЛО ДО ТОГО, ЧТО НЕ КАСАЕТСЯ НАШЕГО ЛИЧНОГО СПАСЕНИЯ?

ВСПОМНИМ ВОПРОС АПОСТОЛА ПЕТРА: «ГОСПОДИ! А ОН ЧТО?» И ОТВЕТ ГОСПОДА: «ЧТО ТЕБЕ ДО ТОГО? ТЫ ИДИ ЗА МНОЮ» (ИН 21:22-23).

НЕ ПОДПИСЫВАЙТЕ ЛУКАВУЮ БУМАЖКУ, КОТОРУЮ ВАМ ПРЕДЛАГАЮТ! НЕ ОСТАВЛЯЙТЕ СВОИ ПЕРСОНАЛЬНЫЕ ДАННЫЕ СОМНИТЕЛЬНЫМ ЗАКАЗЧИКАМ. НЕ ДАЙТЕ СОБОЙ МАНИПУЛИРОВАТЬ!

«И НЫНЕ, ГОВОРЮ ВАМ, ОТСТАНЬТЕ ОТ ЛЮДЕЙ СИХ И ОСТАВЬТЕ ИХ; ИБО ЕСЛИ ЭТО ПРЕДПРИЯТИЕ И ЭТО ДЕЛО - ОТ ЧЕЛОВЕКОВ, ТО ОНО РАЗРУШИТСЯ, А ЕСЛИ ОТ БОГА, ТО ВЫ НЕ МОЖЕТЕ РАЗРУШИТЬ ЕГО; БЕРЕГИТЕСЬ, ЧТОБЫ ВАМ НЕ ОКАЗАТЬСЯ И БОГОПРОТИВНИКАМИ» (ДЕЯН 5:38-39).

СПАСИ НАС ГОСПОДИ! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

Svat

Мапа сайту Повна версія Оновити